bg_image

Septem Artes, makale gönderiminin ilk aşamasından yayımın gerçekleştiği ana dek geçen süreci etik değerler çerçevesinde şeffaf bir şekilde yürüten bir dergidir. Çift-kör hakem değerlendirme sistemini kullanmaktadır. Makaleler, ilgili alanda uzman en az iki hakeme gönderilmekte, değerlendirme süreci itibarıyla hakem ve yazarların kimlikleri gizli tutulmaktadır. Editör, yazar ve hakemlerin sorumlulukları tanımlıdır. Yayın etiği konusunda Yayın Etiği Komitesi’nin (COPE- Committee on Publication Ethics) ve Açık Erişim Dergiler Dizini’nin (DOAJ- Directory of Open Access Journals) kriter ve önerilerini temel alır.

Septem Artes’e gönderilen, derginin amaç ve kapsamına uygun, yazım ilkelerine göre düzenlemiş makaleler için değerlendirme süreci başlatılır. Makaleler hakemlere gönderilir ve yayın sürecine girebilmeleri için hakem değerlendirmesi neticesinde iki olumlu görüş aranır. Her iki hakemin olumsuz görüş bildirdiği durumlarda makale reddedilir, ancak, hakem değerlendirmelerinden birinin olumlu birinin olumsuz sonuçlanması durumunda makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Bu durumda üçüncü hakemin kararı belirleyici olmaktadır. Her bir makalenin (olumlu/olumsuz) değerlendirme sonucu gerekçeleriyle yazara iletilir. Hakemlerce olumlu görüş bildirilen makalelerden hakem düzeltmeleri alanların bu düzeltmeleri yapmaları, yapmamaları halinde bu kararlarını gerekçelendirmeleri beklenir. Bu aşamanın ardından makaleler editörler tarafından titizlikle okunur. Makaleler, yayın formatına alınmalarının ardından tekrar okunur ve incelenirler. Nihai halleriyle yazarlara gönderilir, yazarların onayının alınmasını takiben yayın sürecine alınırlar.

       Yazar, editör ve hakem sorumlulukları aşağıda ana hatlarıyla ele alınmıştır.

Yazar Sorumlulukları

Yazarlar çalışmalarının bilimselliği, etik kurallara uygunluğu ve özgünlüğü konusunda sorumluluk sahibidir. Bir başka deyişle, yazar ürettiği çalışmayı göndermekle makalesinde intihal, dilimleme, duplikasyon, sahte veri üretimi ve diğer bilimsel etik dışı uygulamaların bulunmadığı konusunda editörleri temin etmiş kabul edilir. Çalışmada kullanılan telife bağlı materyaller için gerekli izinleri almış ve teşekkürle kullanmış olmalıdırlar. Çalışmaya katkıda bulunanlara katkıları ölçüsünde ve ilgili nitelemelerle yer verilmeli, yararlanılan kaynaklar uygun biçimde kullanılmalı ve referanslarda belirtilmelidir. Makaleye katkıda bulunmayan kişilere ise hiçbir şekilde yer verilmemelidir.

Yazarlar çalışmalarını araştırma etiğine uygun olarak tasarlamak ve yürütmekle yükümlüdür. Bu doğrultuda, araştırma ekibi ve katılımcıların içerik ve karşılaşılabilecek olumlu/olumsuz durumlara dair bilgilendirilmeleri; katılımcıların araştırmada kendi (ya da gerekli durumlarda vasilerinin) onaylarıyla bulunmaları; çıkar çatışmasına dair bir şüpheye mahal verilmemesi; araştırmaya dahil olan kurumların onayının alınması gerekmektedir. Yazarlardan araştırma verilerini beş yıl süreyle ellerinde bulundurmaları ve gerektiği takdirde paylaşmaları beklenir.

Yazarlar derginin amaç ve kapsamına uygun, özgün, açık ve geçerli çalışmalarını yazım ilkelerince belirlenmiş formatta göndermelidirler. Gönderilen çalışmanın başka bir yayında yayımlanmamış ya da yayın sürecine girmemiş olması gerekmektedir. Septem Artes’e gönderilen makaleler Ithenticate intihal yazılımının denetiminden geçirilmekte, azami benzerliğin %15-20 seviyesinde olması gerektiği kabul edilmektedir.  Bununla birlikte, söz konusu metinlerin özgünlüğü yazarların sorumluluğundadır. Tezlerden üretilen makalelerin ilk dipnotunda bu durumun ifade edilmesi zorunludur.

Makale göndererek başvuruda bulunan yazarlar, çalışmalarının daha önce yayımlanmadığını ve kabul sonrasında da başka bir mecrada yayımlanmayacağını taahhüt etmiş sayılır.

Yazarlar çalışmalarında hata ya da yanlışlık tespit ettikleri takdirde editörleri bilgilendirmekle yükümlüdürler. Hata/yanlışlığın giderilmesi ya da çalışmanın değerlendirme sürecinden çıkarılmasında editörleri kanıtlarla desteklemelidirler.

Editör ve Hakem Sorumlulukları

Editörler bir makalenin yayımlanmak üzere kabul veya ret kararını tümüyle derginin amaç ve kapsamına uygunluğu; makalenin önemi, özgünlüğü, açıklığı ve çalışmanın geçerliliğine dayandırırlar. Gerektiği takdirde yukarıdaki kriterler çerçevesinde yazarın alanı ve çalışmasının uygunluğu konusunda bilgilendirmede bulunabilirler. Kabul edilen makalelerin değerlendirme sürecini şeffaf bir şekilde yürütmekle, çalışmaların gizliliğine (makalelerdeki fikir, argüman analiz vb. donelerin korunmasına) azami özen göstermekle yükümlüdürler. Editörler süreç hakkında yazarları bilgilendirir, iletişim halinde olurlar. Kılavuzlardaki açıklamaların dışındaki soru ve sorunlar için yazarlara destek verirler. 

Editörler, makaleleri alanında uzman hakemlere gönderirler. Hakemler yazar/çalışma ile çıkar çatışması bulunmayan, çalışmayı nesnel bir şekilde değerlendirebilecek uzmanlar olmalıdırlar. Hakemler kendilerine tanımlanan süre içerisinde bu çalışmaları titizlikle değerlendirmek, düzeltme ve kararlarını gerekçelendirmek, raporlarını akademik nezaket ve etik kurallar çerçevesinde kaleme almakla yükümlüdürler. Hakemler, makale konusu uzmanlık alanlarına girmediği takdirde ya da bu görevi üstlenmelerine mani olan herhangi bir durumda editörlerle iletişime geçerek değerlendirme sürecinden ayrılmalıdırlar. Hakem süreci olumlu sonuçlanan makalelerin yayımlanmasında başvuru tarihi dikkate alınacaktır. Hakem değerlendirmesi olumsuz sonuçlanan makaleler ise yayımlanmaz. Editörler olumlu ya da olumsuz neticelenen süreçler hakkında yazarlara açıklamada bulunurlar. Bir değerlendirmenin sonuçlanması ortalama 45 gün sürmektedir. Dergide yayımlanan/yayın sürecinde bulunan makalelerde yayın etiğine aykırı unsurlar tespit edildiği takdirde, editörler bu durumu takip eder, bu sürecin etik çerçeveye uygun şekilde sonuçlanması için faal olarak çalışırlar. Editörler, çalışmalarını periyodik olarak değerlendirir, Yayın Etiği Komitesi (COPE) ve etiği merkeze alan diğer organizasyonların görüş ve önerileri çerçevesinde iyileştirmeler yapar.

Septem Artes yazarlardan başvuru ücreti talep etmemektedir.